Melegházasság miatt börtönbüntetésre ítéltek nyolc embert Egyiptomban

A közerkölcs megsértésére hivatkozva hároméves börtönbüntetésre ítéltek szombaton Egyiptomban nyolc férfit, akik állítólag részt vettek az ország első melegházasságán.

Az elítélteket még szeptemberben vették őrizetbe, miután szerepeltek egy, az interneten terjedő videofelvételen, amely megörökíti két férfi egybekelését. A YouTube videomegosztó portálon közzétett képsorokon az látható, ahogy több mint egy tucatnyian egy homoszexuális pár házasságát ünneplik egy hajón a Níluson.

Eltakarják arcukat azok az egyiptomi férfiak egy kairói bíróságon, akiket a melegesküvőn való részvétellel vádolnak -Fotó: CNN.com

Eltakarják arcukat azok az egyiptomi férfiak egy kairói bíróságon, akiket a melegesküvőn való részvétellel vádolnak -Fotó: CNN.com

Az ügyben eljáró kairói bíróság szerint a ceremónia résztvevői az “erkölcstelenségre való felbujtás” és a köztisztesség megsértése miatt bűnösök.

A videón megörökített összejövetel még áprilisban történt, a felvétel azonban augusztusban terjedt el az internetes közösségi oldalakon. A rendőrség erre reagálva tizenhat résztvevőt azonosított, közülük nyolcat elfogott. A rendőrség arra hivatkozva tartóztatta le az illetőket, hogy a felvételek “megalázóak, sajnálatosak és felbőszítenék Istent”. A vádlottakat az ügyészség utasítására egy orvosszakértő is megvizsgálta.

Habár Egyiptomban nincsenek kifejezetten a homoszexualitást tiltó törvények, általános a melegekkel szembeni negatív megkülönböztetés. Időről időre előfordul, hogy a hatóságok meleg férfiakat vesznek őrizetbe, és erkölcstelenséggel vagy istenkáromlással vádolják őket.

2013-ban az amerikai Pew Kutatóközpont egy felméréséből kiderült, hogy az egyiptomiak csupán három százaléka tartja úgy, hogy a társadalomnak el kell fogadnia a melegeket.

Az írás eredetileg a hirado.hu weboldalon jelent meg, ide kattintva elolvasható.

Kommentáld írásainkat a facebookon!