Heti mumus: az öltönynadrág

Sorozatunk folytatásaként fashionistánk újabb darabbal gyarapítja az elegáns megjelenés enciklopédiáját. Következzen az eheti fejezet, amelyben a féri ruhatár két kapcsolódó alapeleme kerül tárgyalásra: az öltönynadrág és a hozzá illő cipőtípusok.

Az uniformis kiválasztásának legkevésbé kacifántos ismérve, hogy a nadrág és a zakó ugyanabban a színben és azonos anyagból készüljön. Egy jól szabott öltönynadrág nemcsak kiemeli formás hátsónkat, de el is kerülhetjük a bohócnadrág-effektust. Inkább legyen tekintetmágnes, mint közröhej tárgya. Következzen néhány aranyszabály:

A nadrág hossza rendkívül fontos! Ha nem akarunk sem árvízvédelmisnek, sem kisgazda politikusnak tűnni, akkor ebben az esetben sem spórolhatjuk meg az alapos próbálást. A szár hossza akkor  megfelelő, ha szépen ráomlik a cipőnkre: egy, azaz egy töréssel a nadrágszár elülső részén, nagyjából a boka magasságában.  Ha a pantallónk mégsem törik, akkor az bizony tökéletes jele annak, hogy a kiszemelt példány rövid. Amennyiben viszont többszörös törést tapasztalunk vagy éppen hajtatnunk kell rajta, szintén mellé nyúltunk. Próbálni, szabászkodni persze a megfelelő cipővel érdemes, mezítnike és sportcipő esetén ügyes kezű varrónőnk sem tudja eltalálni az optimális méretet.

Fotó: oneguysstyle.com

Fotó: oneguysstyle.com

A nadrág méreténél a szárak és a derék bősége, valamint az ülep esése egyformán fontos. Ha túlzottan bő, akkor formátlan hatást kelt, beesik az ülepe. Másfelől, viszont, arra is figyeljünk, hogy ne keltsen olyan hatást, mintha épp lepattanni készülne rólunk. Utóbbi megállapítás érvényes mind a szárakra, mind a derékbőségre.

Miután a nadrág és a felsőrész egységet képeznek, a zakót és a nacit lehetőleg egyszerre vásároljuk meg. Így nagyon egyszerűen ki is tudjuk szúrni, ha az egyik, vagy a másik méret tekintetében nem az ideális látványt nyújtja. A nadrág zakónkhoz igazodva kövesse a testünk vonalát. Az ülepét és a szemben lévő frontot is érdemes alaposan szemügyre venni: ne legyen sem slamposan lógó, sem túlzottan szűk – nem a ’kinek dudorodik jobban’ verseny indulói közé nevezünk. Csak lazán, érzésre is ez lesz a legkényelmesebb.

Egy jótanács: ha az azonos méretű zakó vagy nadrág közül valamelyik nem passzol adottságainkhoz, egészen nyugodtan válasszunk az adott darabból eltérő számozásút. Ezen egy tapasztalt eladó nem fog meglepődni, az öltönyt nem a kirakati babának vesszük.

Most pedig tisztázzuk, mit húzzunk a lábunkra! Megkérünk mindenkit, hogy bátran válogasson a szebbnél szebb, férfiaknak készülő lábbelik közül. A méret, a kényelem természetesen legalább annyira fontos, mint a design és a szín is.

Természetesen a cipőválasztásnak is millió írott és íratlan szabálya akad: mit szokás öltönyhöz felvenni, mit húzzunk sportzakóhoz. A merev hozzáállást viszont nem javasoljuk. Manapság elég széles a skála, persze egy fontos meetingre talán ne egy sportcsukával állítsunk be. A színt természetesen igazítsuk az öltönyünk színvilágához és maradjunk a félcipőnél.

Tipp: a fekete cipőket általában elegánsabbnak és formálisabbnak tekintik, mint barna társaikat. Valamint leginkább sötétebb öltönyökkel párosítják.

Miután cipőt nem veszünk minden nap, ezért gondosan figyelembe kell venni a párosíthatóságot és a kényelmet. Ha nem megy elsőre, ne görcsöljünk rá: öltönyt és cipőt hosszú távra vásárolunk. Nyugodtan aludjunk a döntésre még egyet. Akár másnap is visszamehetünk talpig kinyalva, hogy lássuk az összhatást.

Alapelv: ne a cipőápoláson spóroljunk időt. Boksz, waxok, sikamika, körülbelül 3 perc.

De miután egy kép felér több ezer szóval, az alábbi illusztrációk segítségével máris indulhat a mustra.

öltönycipő 1

Fotó: now43.com

Images by Micah Gianneli | info@rawwcreative.com | www.rawwblog.com

fotó: pinterest.com

öltönycipő 3

Fotó: brcla.com

öltönycipő 4

Fotó: styleforum.net

öltönycipő 5

Fotó: hypemeanseverything.com

Kommentáld írásainkat a facebookon!