Élő műsorban homofób a TV2

Feke Pál üvöltve küldött el egy női ruhába bújt férfit

Olcsó PR-fogás, tudatos homofóbia vagy csupán véletlen elszólások? Akármelyik is legyen, a tegnap második adásával jelentkező TV2 produkció, a Rising Star homo- és transzfób megnyilvánulásai élő adásban sokkolták a kikapcsolódni vágyókat. Az esetre a nézők az internetes közösségi oldalakon is felhívták a figyelmet, és – többek között – a velvet.hu is foglalkozott a témával.

Az, hogy valakit énekesi adottságai alkalmassá tesznek-e egy tehetségkutatón való részvételre, sok tekintetben szubjektív mérlegelés kérdése. Azonban, amikor a zsűri megjegyzései az illetőt személyében (vagy éppen identitásáért) alázzák szét, már ingoványosabb terep – akkor is, ha tudjuk, hogy a résztvevők saját maguk is hozzájárulnak az adásban való megjelenésükhöz, és értelemszerűen az ítészek pengeéles kritikáit is el kell viselniük. A tegnapi műsor e tekintetben azonban jóval túlment az elfogadható és humoros szakmai kritikákon: helyenként explicit módon tört elő a homofóbia és lájtos rasszizmus a zsűriből.

A női ruhás férfi már nem fért bele a sokszínűségbe - Fotó: velvet.hu

A női ruhás férfi már nem fért bele a sokszínűségbe – Fotó: velvet.hu

A legdurvább az volt, amikor egy női ruhába öltözött fiú próbálkozott egy Edith Piaf dallal. Feke Pál (zsűritag) „annyira felháborodott a látványtól, hogy felállt és üvöltött, mert szerinte a srác ezzel megalázta Edith Piaf dalát. És nem, nem azzal volt baja, hogy rosszul, vagy hamisan énekelte el a dalt – ami egyébként még csak nem is volt olyan rossz –, hanem hogy férfi létére női ruhát húzott magára.”írja a Velvet, és ezzel mi is csak egyetérteni tudunk. Akkor is, ha nem tudjuk eldönteni, hogy a srác csak a poén kedvéért öltözött nőnek, vagy ténylegesen transzvesztita előadó.

Az, hogy 2014-ben egy sztárkereső műsorban egy transzvesztitának öltözött srác láttán egy művészember magából kikelve üvöltözik, akkor is minimum vérciki lenne, ha nem épp Conchita Wurstot választották volna Európa legjobb énekesnőjévé pár hónappal ezelőtt.

A Tv2 persze nem hagyta ennyiben a dolgot, a Feke Pál ordítozása közepette eltávolított fiatalembert a műsor hivatalos facebook oldalán (feltehetően szellemesnek gondolt?) fotómontázzsal alázta tovább a csatorna. Nyílván csupa jófejségből, az európai tolerancia jegyében.

Facebookon is alázzák - Fotó: facebook

Facebookon is alázzák – Fotó: facebook

Homofób megnyilvánulásokból más zsűritagok esetében sem volt hiány: Mező Misi azon röhigcsélt értetlenkedve, hogy egy srácra a barátja kéznyoma volt rátetoválva, nem pedig a barátnőjéé.

Ehhez mérhető tahóság volt az a pillanat, amikor Kerényi Miklós Gábor azt találta megjegyezni, hogy

Meg kell szoknunk, hogy vannak afro-amerikai (sic!) srácok, akik tökéletesen beszélnek magyarul

Mi jöhet még? Nők nadrágban? – kérdezzük mi.

Az egészben nemcsak az a meglepő, hogy a mai magyar televíziózásban ez a színvonal elfogadott, hanem az is, hogy ezek a jelenetek adásba is kerültek, – egyelőre – következmények nélkül. Mindezt egy olyan szerkesztőségben, ahol a folyosói pletykák szerint szép számmal akadnak melegek is.

Folyt. köv.

UPDATE 12:11-kor: jelen cikket a velvet.hu kérésére pontosítottuk.

Kommentáld írásainkat a facebookon!