Heti mumus: a nyakkendő és az egyéb kiegészítők

Hagyományainkat folytatva, divatdiktátorunk most következő cikkében feltárja a kifogástalanul elegáns megjelenés kiegészítőinek csínját-bínját. Az öltöny sorozat utolsó részében a kiegészítők rejtelmeit járjuk körül. Következik a nyakkendő, a díszzsebkendő és az övválasztási gyorstalpaló.

A kiegészítők tárházának leglátványosabb darabja a nyakkendő. A sokak által kifejezetten utált nyakravaló azonban felrakja a pontot az i-re. Csupán néhány, egyszerű alapszabály szem előtt tartásával sokat dobhat megjelenésünkön.

Legelőször is, a nyakkendő szélessége elviekben passzol a zakó hajtókájának szélességével. Másodsorban a nyakkendő színe optimális esetben sötétebb az ing tónusánál, hiszen így válik láthatóvá. Mondanunk sem kell, hogy a kiválasztott példány természetesen harmonizáljon az öltöny és az ing színvilágával. Az öltönyhöz kötött nyakkendő alapesetben selyem, ám tény, hogy manapság szabadabban viszonyulunk a divatszabályok értelmezéséhez, így nem kötelező görcsösen ragaszkodnunk a klasszikus megoldáshoz. Egy dolog viszont tuti: az olcsó poliészterre nyomott Mickey Mouse és Bart Simpson-mintás darabokat érdemesebb ellenségeinknek ajándékozunk.

Fotó: thetreschic.biz

Fotó: thetreschic.biz

 

Végül, de nem utolsó sorban, vessünk egy pillantást a megkötés-variációkra. Az alábbi ábra a négy alapvető csomómegkötési módot szemlélteti:

Fotó: www.pinterest.com

Fotó: www.pinterest.com

A makulátlanul elegáns megjelenés másik elmaradhatatlan kiegészítője a díszzsebkendő.  Két dolgot szokás ezzel kapcsolatban megjegyezni. Az első, hogy – a közhiedelemmel ellentétben – nyakkendővel nem azonos színű, illetve anyagú darab a megfelelő; pont az benne a pláne, hogy elüssenek egymástól. Szintén fontos elv, hogy minél szigorúbb és pontosabb az összehajtása, annál inkább formális a viselet. A mellékelt ábrával áttekinthetjük a három alapvető megoldást. Amennyiben ezek már készségszinten mennek, még számos más variációval is folytathatjuk az origamit.

Fotó: www.tumblr.com

Fotó: www.tumblr.com

 

Mai cikkünk harmadik szereplője az öv. Bár az övválasztás sokaknak egyszerű műveletnek tűnhet, mégis itt keletkezik a legtöbb divatbaleset. Pedig a mellényúlások néhány alapszabály figyelembe vételével könnyen elkerülhetőek. A méret például minden övbe bele van írva, a derekunkat pedig le tudjuk mérni. Ha mégis sikerült a szükségesnél nagyobbat vásárolni, legrosszabb esetben levághatunk belőle.

Tipp: a csatnál kell vágatni, nem a végéből. Trükk: a csatok gyakran levehetőek, műtét után pedig visszahelyezhetőek.

Szintén fontos alapelv, hogy az öv színe öltönyviselés esetén passzoljon a cipőnkhöz. Ha esetleg még a táskánkkal is egyezik a színvilág az már maga a vizuális orgazmus. Egy jó öv – ahogyan egy minőségi öltöny is – sokáig hűséges társunk lesz: ha nem akarunk évente vacak minőségért majdnem annyit kiadni, mint egy igényes bőr példányért, akkor érdemes rászánni azt a pár ezer plusz forintot.

Tipp: az öv szélességét eléggé meghatározzák a bújtatók a nadrágon – érdemes ennek tudatában vásárolnunk. Alapjáraton a formális ruházathoz keskenyebb övek dukálnak, a lezserebb verziók általában szélesebbek.

Elegáns ruházathoz választott öveknél a letisztultság elve a célravezető: a minta nélküli, fényesebb felületű, nem matt csattal rendelkező példányokkal szinte kizárt nagyot hibázni.

Fotó: zeusfactor.com

Fotó: zeusfactor.com

Fotó: lookastic.com

Fotó: lookastic.com

Kommentáld írásainkat a facebookon!