A nagy zoknikérdés

Stílustanácsadónk ezen a héten is górcső alá veszi a férfi ruhatár egy- egy nélkülözhetetlen darabját. A múlt heti alsónacis fejezet után boncolgassuk tovább az ördögien egyszerű, mégis sokaknak fejtörést okozó darabokat. Vizslassuk meg együtt, ki mit húz a lábára.

A modern idők férfijének bőven akad miből válogatnia, ilyen téren is. Hol vannak már azok az idők, amikor kis túlzással csak a fekete vagy a fehér jelentette a választékot!  Mostanra odáig fajultak a dolgok, hogy a hagyományos, egyszerű daraboktól a színes, csíkos, pöttyös és egészen extrém mintázatú lábmelegítőkig akármit gond nélkül be tudunk szerezni.

A baj általában pont itt kezdődik: zokni esetében sem lehet ugyanis bármit bármihez felvenni. Ha már itt járunk, akkor vegyük szépen sorba, milyen szereléshez mi ildomos – ezzel se gyarapítsuk tovább a divatbakik tárházát.

A szabadidő-ruházathoz viselendő példány kiválasztása talán a legegyszerűbb feladat, nem vitás, hogy sportoláshoz marad az egyszerű sportzokni. A különböző márkák egyik másik sportághoz gyártott spéci felszereléseinek elemzésébe nem bonyolódnánk bele, sportzokni ügyében elég az alapokat tisztáznunk. Az utóbbi években terjedt el a teljesen rövid szárú, bokáig érő variáns, ami a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás. Esztétikai értéke ellenére azonban izzadékony versenyzőknek nem ajánlott; feltéve, ha nem az adja meg a sikerélményt, hogy edzés alatt bokáig taposunk a saját verejtékünkben. Bármilyen fazont is választunk, a fenti okokból lehetőleg a minél magasabb pamuttartalommal készülő darabokat preferáljuk.  A nagyon hosszú szár kényes téma, labdarúgáshoz persze jobb opciót mi sem ismerünk.

Fotó: mackenziesebastian.tumblr.com

Fotó: mackenziesebastian.tumblr.com

Az utóbbi két-három évben tört be a divatvilág nyitott kapuin a felhajtott szárú naci sport- vagy félelegáns, neadjisten, elegáns cipővel párosítva. Eláruljuk mindenkinek, hogy az urakon általában ilyenkor is van zokni, csupán ügyesen elrejtve. Nevezhetjük titokzokninak, mert más magyar szó egyelőre nincsen rá. Mielőtt azonban a nagyi nejlonharisnyájára asszociálnánk, mindenkit megnyugtatunk: természetesen van férfiváltozat, ráadásul nem is műanyagból készül. Ha valaki mégis idegenkedne tőle, akkor egy egészen alacsony szárú zoknival is könnyen kiválthatja. Utóbbi döntés esetében arra persze figyeljünk, hogy színben menjen a cipőhöz.

Fotó: www.pinterest.com @bkyuphd

Fotó: www.pinterest.com @bkyuphd

Fotó: sweetsoles.tumblr.com

Fotó: sweetsoles.tumblr.com

Csak, hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, máris elérkeztünk az elegánsabb vonalhoz. Öltöny viselésekor a zokninak egyesek szerint a nadrág, mások szerint a cipő színével kell egyeznie. E kérdésben nincs főszabály, mindkét esetben működő konstrukciót kapunk.

Tipp: Ha öltönyhöz vagy hasonlóan elegáns ruhához húzunk zoknit, figyeljünk arra, hogy ha leülünk, akkor se látsszon ki a csupasz lábszárunk – itt tehát javasolt a hosszú szárú változat.

De mit tegyünk, ha éppen bohókás kedvünkben vagyunk, ráadásul még a dresscode sem olyan merev? Ilyenkor nyugodtan hordhatunk akár mintás, vagy egyszínű, persze harmonizáló darabokat. Ez a megoldás már feltételez egyfajta elmélyülést és némi stílusérzéket. Ám, miután a ruhatárunk önmagunk kifejezése, a kutyát nem érdekli, ki mit szól hozzá. Egy a lényeg: összhangban legyen a személyiségünkkel.

Fontos megjegyeznünk, hogy farmerrel, illetve egyéb nadrágfajtákkal párosított outfithez ezek a szabályok ugyanúgy alkalmazhatók.

Fotó: naumcuisine.tumblr.com

Fotó: naumcuisine.tumblr.com

Fotó: www.pinterest.com @tobyparrish

Fotó: www.pinterest.com @tobyparrish

Fotó: thedappergentleman.tumblr.com

Fotó: thedappergentleman.tumblr.com

Zárszóként kiemelnénk, hogy a zokni is ugyanolyan egyenrangú kiegészítője ruhatárunknak, mint a sál, a nyakkendő vagy éppen az alsónemű. Pusztán azért, mert nem látszik minden pillanatban, nem lehet lyukas, kopott vagy agyonmosott. Akár hupililát vagy veszett módon trendit is választhatunk, azonban, ha túlhasználat okán vegyi fegyverré válik, akkor megette a fene a divatérzékünket. Ne feledjük: testkultúra és igényesség mindenekfelett.

Kommentáld írásainkat a facebookon!