Vandálok rongálták meg a párizsi “butt plug” fát

Jaj, de szép a… karácsonyi hangulatú butt plug, illetve butt plug-szerű karácsonyfa miatt üt meg a guta (egyes) párizsiakat. Paul McCarthy amerikai művésznek teljesen egyedi elképzelései vannak arról, hogyan lesz a szeretet ünnepe valóban az év csúcspontja. Az ő „fája” ugyanis a párizsi Place Vendôme-on inkább egy óriási butt plugra hasonlít, mintsem egy klasszikus értelemben vett karácsonyfára.

Mondanunk sem kell, egyes párizsiak máris habzó szájjal követelik a „szégyen” eltávolítását. A provokatív műveiről ismert 69 éves képzőművészt egyébként a mű felállítása során egy ismeretlen járókelő megtámadta és megpofozta. A 24 méter magas művet szombatra virradó éjjel pedig meg is rongálták ismeretlenek.

Amikor még állt a gigantikus dugó - Fotó: IB Times.com

Amikor még állt a gigantikus dugó – Fotó: IB Times.com

 

A sajnálatos eset után Francois Hollande francia elnök a következő szavakkal vette védelmébe az alkotót, illetve annak munkáját: “Franciaország mindig is készen állt befogadni a világ minden tájáról érkező művészeket és alkotókat. Franciaország többé nem ugyanaz, ha magába roskad, ha a tudatlanság és az intolerancia gyötri”. A francia elnök kiállása ellenére azonban a művész úgy döntött: lemond az eredetileg november elejéig tervezett köztéri kortárs kiállításon való részvételről. McCarthy úgy fogalmazott, hogy a továbbiakban “nem kíván ilyen jellegű konfrontációkba és fizikai erőszakba keveredni, illetve veszélyes helyzeteknek kitenni a művét”.

Párizs unplugged - Fotó: HuffingtonPost

Párizs unplugged – Fotó: HuffingtonPost

A rongálást követően a műalkotást eltávolították, ami miatt sokan csalódottságuknak adtak hangot, és a művészi szabadság korlátozását emlegették.

Kommentáld írásainkat a facebookon!