Melegházasság 10 évvel később

Mi történik egy házassággal tíz év múltán? Legyen ez egy meleg házasság. 2004 májusában a New York Times beszámolt 5 meleg párról, az első, legálisan esküdött meleg párok melyek megjelentek a lap oldalain. Tíz év múltán ebből az öt párból három Massachusettsben él, egy Washingtonban és egy Brooklynban, együttesen öt gyermekük van.

A szóban forgó férfiak és nők mindannyian 41 és 58 közöttiek. Négy pár azóta is együtt van. De hogyan változtatta meg életüket a házassági okirat? Van aki azt mondja, hogy a mindennapos papírmunka úgymint adózás és biztosítás, egyebek lényegesen egyszerűbbé váltak. Az egyik pár szerint az életük egyáltalán nem változott meg. Viszont két pár is úgy nyilatkozott, az életük olyan formákban változott meg amikre nem is számítottak.

Deborah Gar Reichman és Shelley Curnow - Fotó: ujkurir.blog.hu

Deborah Gar Reichman és Shelley Curnow – Fotó: ujkurir.blog.hu

Miután megszületett első gyermekük Deborah Gar és Shelley Curnow sok nehézséggel találták szembe magukat munkájuk, közösségi életük és a gyerek közötti egyensúly megtalálásában. Majd 2011-ben megszületett második gyermekük és minden megváltozott, teljes munkaidős szülőkké váltak, kiállítások helyett a YouTube-ra töltögették fel a gyerekek videóit. “Valahogy a második gyerek teljes értékű szülőkké tett minket.”

Brad Reichard és Michael Shannon - Fotó: ujkurir.blog.hu

Brad Reichard és Michael Shannon – Fotó: ujkurir.blog.hu

“Furcsa szó a FÉRJ, nem?” Kérdezte Brad (44) a parkban tartott beszélgetés során. “Én inkább a házastárs szót használom” reagált az 58 éves Michael. “Én viszont egyszerűen a másik felemként utalok rá.” Tette hozzá Brad.

A pár 1994-ben kezdett randizni, akkor még nem is gondolhattak házasságra. “Hacsak nem akarod magad nagyon nyomorultnak érezni, nem gondolsz olyasmire amit sosem kaphatsz meg.” Emlékezett vissza Brad kapcsolatuk hajnalára. Viszont ha házasságra még nem is gondolhattak, civil mozgalomra igen, sokat tettek a melegek házasságának elfogadásáért már a kilencvenes években is.

Gyerekek örökbefogadására nem gondoltak sem akkor, sem az azóta eltelt tíz évben. “Itt vagyunk mi egysmának, nem akarunk gyerekeket, bár talán ha 22 évesek lennénk újra akkor felmerülhetne…” Az életük kiegyensúlyozottan, sok munkával és egymás iránti szeretettel, tisztelettel telt az elmúlt tíz évben, amióta összeházasodtak.

A megkérdezett másik három pár mind leszbikus, gyereknevelő, boldogságban teltek a házasságkötésük óta eltelt éveik. A megkérdezettek és egyéb meleg illetve leszbikus párok tanúsága szerint sokak boldogságához és önazonosságuk megtalálásához járult hozzá a homoszexuálisak házasságának legalizálása.

Az írás eredetileg az ujkurir.blog.hu weboldalon jelent meg, ide kattintva elolvasható.

Kommentáld írásainkat a facebookon!