2014 tíz legjobb melegkönyve

Az elmúlt évben számos, az LMBT közösséget megszólító kötet jelent meg. Ezekből mutatjuk be most a nekünk leginkább tetszőket.

10. Kincses Marcell: Coming out könyv
Underground
A mű egy fiatal, meleg keresztény ember szembenézése eddigi életútjával. A hangsúly a kisegyházi kereszténységen van, a meleg csak jelző: szemmel láthatólag fontosabb a melegség megélésénél, fölvállalásánál, miként tud továbbra is jó keresztény maradni, a családi vallásosságot új életével összeegyeztetni. (Horrible dictu: szexjelenetet ígérő címmel leírását olvashatjuk annak is, hogy összeölelkezve fekszik az ágyban egy fiúval!) Minden élet értékes, így mindegyik leírásában vannak lebilincselő részek, ez a könyv összességében azonban csak a melegek egy, szűkebb, vallásos csoportjának érdeklődésére számíthat. Ebben sem ér föl Timothy Kusack 2013-ban megjelent Kereszt a szekrényben könyvével, de a mienk.

 

9. James Lecesne: Trevor
Tilos az Á
Sokan láthatták már a Trevor című rövidfilmet. Ha valaki azon gondolkodott, mihez kezdhetett a rendező az azóta elmúlt két évtizedben, itt a válasz: átírta drámává, majd könyvvé. Ezt olvashatjuk most magyarul is: a kiskamaszságával és melegségével egyszerre birkózó, öngyilkosság fele sodródó srác történetét. Belekerült Lady Gaga, pár nagyszerű jelenet – mint a történet indítása is –, ugyanakkor korántsem ér el akkora hatást, mint az Oscar-nyertes filmváltozat a maga idejében.

 

 

8. Rácz Stefán Tibor: Fogadj el
Könyvmolyképző
Az év utolsó napjaiban jelent meg a magyar ifjúsági regény. A Szent Johanna-típusú „elitgimnáziumban” játszódó története két szálra épül: Dávid melegségét padtársa a gólyatáborban fölfedezi, s a két fiú közt furcsa kapcsolat ébred, illetve közben a kispénzű Petra hazugságából fakadó kiközösítéssel, majd netes zaklatással kénytelen szembesülni. Az előbbi szál néha érdekes fejezeteket szül, illetve a regény végének – már az első oldalakon elspoilerezett – iskolai mészárlása, az osztálytársak csak ekkor bemutatott lelki mozgatórugóinak bemutatása kifejezetten izgalmas olvasmány. Ugyanakkor bosszantó az egész mű reálisnak bemutatni óhajtott irrealitása: az elit, az alapítványi gimnáziumok élete, az iskolai bullying, a falusi nyomor mind nem így néz ki Magyarországon. A hiteltelenséghez hasonlóan zavaró a könyv első felét kitöltő sok-sok belső, kiadói önreklám.

 

7. Róbert Katalin: Szívből, színből, igazán
Könyvmolyképző
A könyv első fele olyan, mintha érző szívű heteró lányoknak írták volna. Egy szerelmi háromszög bontakozik ki a három főhős váltakozó szemszögéből. Alex és a húga, Lilla egyet akarnak: Patrikot, Alex iskolatársát, aki hol egyikükhöz, hol másikukhoz tűnik kedvesebbnek. A jellemek kidolgozásában ügyes a szerző, még a mellékszereplők is életszerűek, jó szándékú, de buta és gonosz emberek tükrözik a magyar valóságot. A környezetábrázolás viszont elég egyoldalú, a könyv egy repülőút erejéig tesz csak említést arról, hogy a valóságban nem csak milliomos, elkényeztetett kamaszok léteznek, s a kórházi orvos szülők nem mind budai villában laknak. A tinédzser hősök családi ingatlanok serege közt autózik, elitgimnáziumba jár, privát lakást bérel – s ha nem lelnének súlyos lelki problémáik, azt hihetnénk, bemelegített Szent Johanna Gimnáziumot olvasunk.
Aztán a könyv második fele, a kiéleződő helyzetek leírása bebizonyítja a szerző tehetségét, a kikényszerített és önkéntes coming outok, szakítások, békeszeretkezések kifejezetten jól megírtak, érdemessé teszik az egész könyvet az elolvasásra.

 

6. Zalotay Melinda: Meleg ABC
Katalizátor
A kétnyelvű idézetgyűjteményeket mindenki ismeri. Az állítástok meg a világot… sorozat gazdagodott most – a szerkesztő halála után – egy LMBT tematikájú kötettel. Persze vékonyabb társainál, pedig fotókat is tettek bele, és vannak lazán kapcsolódó, a terjedelem miatt megkövetelt részek, például divatról, előítéletekről – a könyv alapvetően mégis rólunk szól, a kötet zömét minket érdeklő, néha okos, néha humoros idézetek alkotják. Ha vicces mottót keresnénk esküvőnkre, frappáns visszavágást szeretnénk a misszionárius néninek vagy a melegházasság tagadójának, esetleg csak gondtalan perceket töltenénk el – forduljunk bátran a kötethez!

 

5. James Lear: A hátsó bejárat
Ulpius-ház
A krimi és a pornó nászának érdekes terméke a kötet, hiába veti össze fülszövege Agatha Christie-vel. A harmincas évek angol vidéki udvarházába látogató amerikai diák (és sportember, hát persze) gyilkosságba botlik, s nyomozni kezd, azonban újabb és újabb homoszexuális aktusok tartják vissza a gyors megoldástól. Vendéglátójával, annak nagybácsijával, rendőrrel, szolgával – ha meg épp nem, akkor a többi szereplő, persze szintén meleg szeretkezéseinek kikémlelésével van megtöltve a vékony kötet, melyen joggal virít a 18-as karika. Könnyed strandolvasmány, de ne kerüljön anyukánk kezébe.

 

 

4. Kristin Cashore: Bitterblue. Keserkék
Könyvmolyképző
A XXI. században elképzelhetetlen trendi gyermekkönyv LMBTQ-szereplő nélkül: gondoljunk akár az idén megjelent kötetek közül a meleg árnyvadászra (Clare: Mennyei tűz városa), a leszbikus vámpírra (Hawkins: Démonüveg), vagy akár a magyar ifjúsági kötet cigány transzvesztitájára (Erdős István: Rajkó). A hosszú sorból a lazán összekapcsolódó A garabonc-sorozat új kötetét emeltük ki. Fantasyregényhez képest meglepően statikus helyszínen: a várban és a városban bóklászva próbálja a címszereplő fiatal királynő felvirágoztatni országát, s végére járni a múlt ármányainak. Ebben segítő barátai közül az egyik hangsúlyosan meleg (és vak, ugyanakkor profi harcos). Az ő coming outjai, melegségének és mutánsságának egyes szereplők előtti feltárása éppúgy a történet szerves részét képezi, mint az államelméleti töprengésbe belevonni azt is, hogy a szomszéd királyságban már házasodhatnak a melegek, vagy azt meglebegtetni, hogy a feminista királynő szerelme biszexuális lenne.

 

3. Oscar Wilde: Dorian Gray képmása
Helikon
Gyönyörű kivitelben jelent meg a klasszikus regény első verziójának szövege. Dunajcsik Mátyás szerencsés fordításában frissen sziporkázik Wilde humora, megérthetjük a szerző népszerűségét. Az eredeti szövegváltozat rövidebb az eddig ismertnél, ugyanakkor több erotikus-dekadens részt tartalmaz, melyekkel egyértelműbb a három főszereplő – a festő, a modell és a közös barát – közti kapcsolat homoerotikája. A regény így a későbbi könyvváltozat ismerőinek is érdekes lehet: hol érdekes történet, hol esztétizáló fejtegetések tárháza. Mindezt két alapos tanulmány egészíti ki, melyek közül az első nem pusztán Wilde és kortársainak homoszexuális viszonyairól villant föl képeket, hanem a regény alakjainak való életbeli mintaképeire is utal.

 

2. Allan Hollinghurst: Más apától
Scolar
Több hasonló regényből ismerős a kiindulópont: egy évszázaddal ezelőtt, az első világháború kirobbanása előestéjén egy vidéki angol udvarházban történteket próbálják utólag kideríteni. A nagy költő legnevesebb versét ott írta, a vendéglátó házaspár lányának emlékkönyvébe – de annak bátyját megszólítva. A könyv egyes részei újabb és újabb évtizedek után, napjainkig követi a hajdani összejövetel leszármazottainak, illetve az eseményeket föltárni szándékozó irodalmár, botrányújságíró, régiségkereskedő sorsát. A szerzőre jellemzően előbb-utóbb szinte mindenkiről kiderül, hogy meleg. Kissé unalmas és csodálatosan megírt részek váltakozásával mutatja be az elmúlt évszázad meleg sznobjainak életét. A kortárs brit író immár második, magyarul megjelent műve, mely sokkal olvasmányosabb, mint az előző.

 

1. Csehy Zoltán: Szodoma és környéke
Kalligram
A 2014-es évben megjelent egy olyan szakkönyv is, amelybe beleszakad az asztal – mind terjedelmében, mind irodalomtörténeti súlyában. A pozsonyi irodalmár elméleti bevezető után végigtekinti a magyar irodalom évszázadainak összes férfibarátságát, azonos neműek szerelméről született versét – szerencsére ezeket általában le is közölve. Literatúránkhoz hasonlóan főként férfiakról szól a kötet, de a szerző dicséretesen többször kitekint a leszbikus hagyományra is. Kinyitja a kánont, elfeledett életművekre hívja föl figyelmünket, hisz ki is olvas napjainkban nyugatos másodvonalbeli költőt, még ha oly érdekes kötetcímeket is választott, mint Fétis régi miseruhák közt. Az életrajztól elszakadva, műveik alapján járja körül Kölcsey, Pilinszky vagy éppen Thaly Kálmán szexualitását. Egyben szinte befogadhatatlanul gazdag, bele-beleolvasva viszont élményt nyújtó kötet.

Nektek melyik volt a kedvenc könyvetek az elmúlt évből? Írjátok meg nekünk a kapcsolat@pinkpuli.com címre!

(Szilárd Gábor)

Kommentáld írásainkat a facebookon!