Elő a varázspálcákkal!

Még mielőtt előkapnánk a varázscerkánkat, eláruljuk, hogy a Harry Potterről lesz szó. J. K. Rowling a múlt héten úgy nyilatkozott az egyik közösségi portálon, hogy a Roxfort biztonságos hely lenne a mágiát tanulni vágyó LMBTQ diákok számára is. Vigyázat, spoiler veszély! Aki nem olvasta a hét könyvet vagy nem látta a filmeket, csak a saját felelősségére olvassa végig a cikket!

J. K. Rowling azt posztolta közösségi oldalán, hogy úgy gondolja, az LMBTQ tanulókat támogatnák a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Az írónőnek nem ez az első megnyilatkozása a melegjogok támogatásáról. 2007-ben már nyilvánosságra hozta, hogy Albus Dumbledore-t, a Roxfort igazgatóját meleg karakterként alkotta meg. Ez igazán nagy megtiszteltetés a meleg társadalomnak, mivel Dumbledore haláláig a legnagyobb varázsló, és bölcsességét senki nem kérdőjelezi meg. Persze, a hetedik rész végére kiderül, hogy ő is ugyanolyan sebezhető ember, a maga hibáival, de ettől még nagyon szeretjük.

Toleranciára nevel - Fotó: attitude.co.uk

Toleranciára nevel – Fotó: attitude.co.uk

A legszexibb varázsló címéért akkor is a leggonoszabb nagyvarázsló, Lord Voldemort indulhat csak, akit a filmekben Ralph Fiennes alakít – ám ez csupán a Pink Puli csapatának a véleménye. Kapott is J. K. Rowling elég kritikát a homofób – nem túl varázslatos modorú – mugli (varázstalan ember – a szerk.) olvasóitól.

Mivel az írónő Dumbledore szexuális beállítottságát szintén a kedvelt közösségi portálon osztotta meg, a reakciók is oda özönlöttek. Egyik addigi rajongója akkor úgy reagált, hogy többé nem követi a könyvsorozatot. J. K. Rowling erre igen intelligens választ adott. Azt javasolta a Harry Potter ex-fannak, hogy kövesse inkább Brian Soutert, a skót melegjogokat ellenző üzletembert, mivel az ő gondolkodásmódja sokkal közelebb áll hozzá, mint az írónőé.

Szerencsére sokkal több pozitív visszajelzést kapott Dumbledore coming outja, mint negatívat. Eközben egy  tanulmány azt is bebizonyította, hogy a gyerekek, akik Harry Potter könyveket olvasnak, sokkal toleránsabbak lesznek a melegek iránt. Habár a könyvben nyíltan nincs szó melegekről, a történetben folyamatosan azért harcolnak a szereplők, hogy semmilyen kisebbségi csoportot ne különböztessenek meg hátrányosan. Kedvenc gonoszunk például az úgynevezett sárvérű varázslókat üldözi, akiknek szülei muglik, és a muglikat is az uralma alá akarja kényszeríteni. Mindezek mellett a könyvek megtanítanak arra is, hogy a szeretet ereje mindent legyőz, ami talán a legfontosabb tanulság gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Szóval, fiúk, elő a varázspálcákkal, induljon a Harry Potter-maraton a karácsonyi szabadság alatt is!

Kommentáld írásainkat a facebookon!