Homofób játék: a Műegyetem válaszolt

Néhány hete kisebb botrányt okozott egy, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának gólyabáljára meghirdetett játék. A diszkriminatívnak tűnő játékszabályokkal kapcsolatosan kérdésekkel fordultunk az Egyetem vezetéséhez, a kézhez kapott választ pedig az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük, kommentár nélkül:

Tisztelt Lapigazgató úr!

Levelemben találja a válaszokat az oldalukon feltett kérdésekre.

  1. A BME-VIK szalagajándékozós vetélkedője – ha jól értjük – arról szól, hogy minden résztvevő a számára szimpatikus embereket díjazza. Milyen indokkal zárták ki a rokonszenv nyilvánítás köréből az azonos nemű hallgatókat?

 

Nem volt célunk kizárni senkit a játékból azáltal, hogy nem adhattak egymásnak szalagot azonos nemű résztvevők, a szavazásban – szexuális irányultságtól függetlenül – mindenki részt vehetett. A szabályok ilyetén alakításával a szavazásból a baráti társaságok „blokkos” szavazásának lehetőségét szerettük volna kiküszöbölni. Mivel a gólyák barátsága az egyetem kezdeti időszakában természetes módon az azonos neműek közötti csoportokban alakul ki, a megkötéssel az ilyen szavazatblokkok számának csökkentését kívántuk elérni. Meg kell jegyezni, hogy a bálon két kar is jelen volt – az erős lánytöbbségű ELTE PKK és az ugyanilyen erős fiútöbbségű BME VIK – ami miatt az intézményi elfogultságot is csökkenteni kívántuk. Ezek alapján a cikkben, és a feltett kérdésekben megfogalmazott, ránk vonatkozó állításokat tisztelettel visszautasítjuk. Mint Hallgatói Képviselet, az egyik legfontosabb elvünk, hogy minden hallgatónkat egyenlően kezeljük és megvédjük.

 

  1. Amennyiben a szalagajándékozós vetélkedőt szépségversenyként értelmezzük, akkor feltételezzük, hogy mindenki arra szeretne szavazni, aki számára a legvonzóbb. Ebben az esetben a játék milyen indokkal diszkriminálja az LMBTQ közösség tagjait?

 

A játék nem szépségverseny volt, így az ebből levont következtetések sem helytállóak. Ahogy azt előző kérdésében Ön is megfogalmazta, ez lényegében egy szimpátiaszavazás volt. Az, hogy a szavazás során milyen vélemények születnek, nem áll összefüggésben a szexuális orientációval, az a szavazás céljának teljes félreértelmezésén alapul. A szimpátia megítélése messze bonyolultabb kérdés, minthogy az a szexuális orientációra leegyszerűsíthető lenne. Nem volt célunk a játékból kizárni senkit, a korlátozás az előző kérdésre adott válaszunkban leírtak alapján meglátásunk szerint nem tekinthető diszkriminatívnak.

 

  1. Rendelkezik-e a BME, illetve a BME-VIK bármilyen, az egyetemi polgárok esélyegyenlőségét biztosító szabályzattal, etikai kódexszel?

 

Igen, a Rektori Kabinet oldalán elérhető a BME Etikai Kódexe, mely vonatkozik az összes egyetemi polgárra így a BME-VIK-re is. Bár meglátásunk szerint nem követtünk el etikai vétséget, a VIK Hallgatói Képviselete kezdeményezte az Egyetem Etikai Bizottságánál, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. Amennyiben a Bizottság állásfoglalásában megállapítja, hogy nem etikus magatartást tanúsítottunk, esetleg etikai vétséget követtünk el, természetesen a Bizottság ajánlása alapján megtesszük a szükséges lépéseket.

A választ a 4. kérdésre a 3. kérdés alapján adjuk meg.

További kérsések esetén szívesen állok rendelkezésére.

Üdvözlettel:

Bakos Asztrik
Elnök

Kommentáld írásainkat a facebookon!