Ilyen az élet, ha az ember muzulmán és transzvesztita

A Guardian új rövidfilmje Ali, a meleg pakisztáni menekült történetét követi nyomon. A fiatal muszlim férfit szexuális beállítottsága miatt ugyanis állandó veszély fenyegette hazájában.

Ali pályáját Asifa Lahore segíti Nagy-Britanniában, aki a szigetországban először vállalta fel nyíltan, hogy muszlim transzvesztitaként él. Ali csupán két hónapja kezdte transzvesztita életét: a film végigköveti Ali első fellépésének éjszakáját, és bemutatja, milyen nehézségekkel szembesül a saját közösségében, illetve a hétköznapok során.

Ali őszíntén beszél az érzéseiről is: „a félelem az emberek reakciójától folyamatosan jelen van, azonban Asifával a meleg éjszakai életben teljesen otthon érzem magam“.

A kisfilmben egymást érik a rendkívül szívbemarkoló és egyben fordulatos jelenetek: egy alkalommal teljes sminkben, parókában, fellépőruhába öltözve kell eljutniuk egy melegbárba. Útközben számos negatív reakció éri őket saját közösségük tagjaitól. Ali szerint a muszlimok még az Egyesült Királyságban is elutasítóak az LMBTQ emberekkel kapcsolatban. A film dokumentálja Ali változásait is: a videó végén már felszabadult boldogság látható az arcán, amikor Birminghamben, az Egyesült Királyság legnagyobb ázsiai meleg klubjában hatalmas sikert arat produkciójával. Úgy érzi, előadásával minden elnyomott melegért és transzvesztita művészért kiállt, akiket saját hazájukban elnyomnak vagy üldöznek.

A Guardian rövidfilmjét látva akaratlanul is eszünkbe jut a Priscilla – A sivatag királynőjének kalandjai című kultuszfilm, amelyben három transzvesztita előadó szeli át Ausztrália legkietlenebb tájait a 90-es években, miközben folyamatosan ki vannak téve az emberek előítéleteinek. Bízunk benne, hogy Ali története is happy enddel végződik majd. Mindenesetre, mi szorítunk neki Magyarországról.

Kommentáld írásainkat a facebookon!