Miért nincs ilyen melegbár Budapesten? – Swing filmkritika

Ha olyan magyar film kerül a mozikba, ami akár csak érintőlegesen is meleg témával foglalkozik, az emberben okkal támad gyanakvás. A Kaméleon sikere és a Coming Out primitív narratívája után a Viharsarok komoly felüdülést jelentett, éppen ezért igyekeztünk az első vetítések egyikén elcsípni Fazekas Csaba új filmjét, a Swinget.

A három (illetve négy) nő véletlenszerű egymásra találását és közös énekesi karrierjét nyomon követő romantikus vígjáték érezhetően komoly ambíciókkal készült. A forgatókönyvvel biztosra mentek az alkotók: van benne humor, átverés, hazugság, szerelem, félreértés és persze sok-sok zene. Ha mindehhez hozzáadunk néhány igazi nagyágyút – Törőcsik Mari, Kulka János – akkor szinte biztosra vehetjük, hogy a végeredmény kellemes lesz, akkor is, ha akad néhány bántó hibája is a filmnek.

A Mágia bár háziasszonya (Kulka János) - Fotó: Swing Facebook oldala

A Mágia bár háziasszonya (Kulka János) – Fotó: Swing Facebook oldala

A történet talán túlzottan is egyszerű: a csalódásban összetalálkozó nők – különböző véletlenek folytán – bandát alapítanak, majd vidéki turnéra indulnak. A turné sikerét a Kulka által megszemélyesített fővárosi főtravi, Ali hozzáértése hívatott biztosítani, aki a Mágia nevű melegbár házigazdájaként a showbiznisz minden rejtelmében otthon van. Ennél a momentumnál egy pillanatra érdemes is megállnunk, hiszen

az esetlen nőket a megfelelő mozgásra, öltözködésre stb. megtanító meleg (helyesebben: transzvesztita) férfi karakterénél kevés közhelyesebbet lehetne elképzelni.

Igaz ez akkor is, ha Kulka alakítása miatt önmagában megéri beülni a filmre. Könnyedségben, jelenlétben, természetességben valamennyi kollégáján túltesz, ráadásul a számos magyar filmben jelen lévő modorosság nélkül. Míg a többiek láthatóan „eljátsszák” szerepeiket, Ali figurájával megtörténnek az események, ami még az amúgy túlszínészkedett részeket is az életszerűség talajára rántja vissza. (Természetesség tekintetben kellemes meglepetést jelent a filmben Ónodi Eszter kiszemeltjét, Mikit alakító Mészáros Béla is.)

Világszínvonalú jelmezek - Fotó: Swing Facebook oldala

Világszínvonalú jelmezek – Fotó: Swing Facebook oldala

A gondosan megkomponált szórakozóhelyi jeleneteknél óhatatlanul felmerül az emberben, hogy vajon miért nincs egy ilyen melegbár a valóságban is Budapesten.

A kosztümök, jelmezek kivétel nélkül remekbe szabottak. Lakatos Márk láthatóan mindent megtett azért, hogy a fülledt, misztikus és látványos meleg revük világát külsőségekben is megfelelően tolmácsolja.

Hasonlóan világszínvonalú a fényképezés és operatőri munka, a fények, világítások, kontrasztok összhatása is – e tekintetben bármelyik hasonló hollywoodi produkcióval versenyre kelhet a Swing.

Üröm az örömben az a néhány túlzottan didaktikus snitt, amelyben országimázs-reklámként pásztázza a kamera Budapestet, illetve a Balaton környékét – anélkül, hogy ennek bármilyen értelme vagy jelentése lenne a film szempontjából. (Talán itt érhető tetten Andy Vajna hatása, aki hasonlóan didaktikusan szerepeltette a fővárost más produkcióiban is).

Ain't Got That Swing - Fotó: Swing Facebook oldala

Ain’t Got That Swing – Fotó: Swing Facebook oldala

Muszáj szót ejtenünk a zenei betétekről is, mert – amellett, hogy nagyon szépen felénekelt dallamokról van szó -, valamelyest levon a film élvezhetőségéből, hogy mind ahányszor énekelni kezdenek a szereplők, olyan mintha valaki bekapcsolna egy mp3 lejátszót. A film hanganyaga ilyenkor átvált egy stúdióminőségben felvett, külső zajoktól megtisztított zenei trackre, ami teljes egészében elválik a film egyéb hangjaitól és playbackké silányítja az énekesi produkciókat. (Az egy másik kérdés, hogy a színészek vajon saját hangjukon énekelnek-e.) Minthogy a filmben számos dal csendül fel, ez bizony komoly szakmai hiba. Érzékeltetésül: a hasonlóan énekgazdag Moulin Rouge vagy Chicago dalbetéteinél a külvilág hangja nem szűnik meg, nem válik steril stúdióénekléssé a produkció: bőven hallatszik a közönség, a szórakozóhelyek, a környezet zaja is.

Mindent összevetve azonban elmondhatjuk, hogy kellemes, kifejezetten szerethető film született, amelyben sziporkázóan megírt párbeszédek, magyar viszonylatban szokatlanul profi látvány és zene fogadja a nézőket. A Pink Puli csapata megtekintésre ajánlja.

A Swing vetítési időpontjai ezen a linken megtalálhatók.

Kommentáld írásainkat a facebookon!