Nem játszhatok, mert meleg vagyok!

Idén februárban beszélt először nyilvánosan Michael Sam a másságáról. A fiatal amerikai focista volt az első aktív sportoló, aki az NFL-be készült, és vállalta melegségét. „”Nem félek elmondani a világnak, hogy ki vagyok. A nevem Michael Sam, diplomás vagyok, afroamerikai és meleg. Tisztában vagyok vele, hogy ez mit jelenthet. Ez elég komoly dolog. Senki nem csinált még ilyet előttem, de tudom hogy mik a céljaim. Profi NFL-játékos akarok lenni.” – nyilatkozta az év elején az ESPN sportcsatornának.

Nem mondta ki szó szerint, de határozott utalásokat tett arra nézve, hogy azért nem játszik csapatában, mert meleg, és nem azért mert képességei alapján ne lenne méltó rá. Ez év májusában választották be az NFL-be, a Dallas Cowboys csapata szerződtette. Most szerdán az újságírók a Missouri Egyetemen érték utol az éppen edző fiatalembert. Több utalást is tett rá, hogy jelenlegi csapatában azért nem engedik szerepelni, mert nyíltan vállalta melegségét.

Michael Sam - Fotó: ameriport.hu

Michael Sam – Fotó: ameriport.hu

„Semmi köze a tehetségemnek ahhoz, hogy odaengednek-e vagy sem. Tehetséges vagyok, és ezt ők is tudják. Jó játékos vagyok, akivel nyerni lehet, ezért is vettek meg. Tavaly az év védekező játékosa címet is kiérdemeltem, szóval biztos vagyok benne, hogy más áll a mellőzésem mögött”. A Twitteren közzétett bejegyzése szerint azonban nem adja fel, és tovább fog küzdeni azért, hogy bebizonyítsa, értékes és használható játékos.

Több, az NFL belső helyzetét jól ismerő sportújságíró arra engedett következtetni a cikkeikben, hogy talán igaza lehet Michael Sam-nek, és valóban azért nem cserélik be a csapatba, mert meleg. Az egyesületek többségének elég konzervatív irányító testülete, tulajdonosai vannak, és mivel a sportirodák őket igyekeznek kiszolgálni, elképzelhető, hogy valóban emiatt hagyják ki Michael Sam-et.

Az írás eredetileg az ameriport.hu weboldalon jelent meg, ide kattintva elolvasható.

Kommentáld írásainkat a facebookon!