Prágai Pride – nagy buli

Csaknem húszezer színes-szagos ember örömködött a szombaton megrendezett negyedik prágai melegfelvonuláson. A Pink Puli helyszíni tudósítója a cseh fővárosból jelentkezik.

A Vencel térről két óra alatt ért a tömeg a Letná Parkba, ahol korábban Sztálin gigantikus szobra, most pedig egy – éppen nem működő – metronóm áll. A helyszínen két színpad, számos sátor, valamint rengeteg kaja és pia várta a felvonulókat. A bulizó matrózokra, travesztikre, szabad mellet kívánó nőkre, továbbá a mindenféle család egyenjogúságát követelő gyerekesekre tekintve hamar rá lehetett jönni: Prága népe már nem a szocialista rendszert ünnepli.

Fotó: Virág Tamás

Fotó: Virág Tamás

A parti késő estig tartott, amelyet a felszólaló aktivisták beszédei sem lanyhították. Aki a buli mellett kultúrára vágyott, a sátraknál vehetett friss Queer Prague könyvet is, amely 1380 és 2000 között szemezget a város meleg múltjából. Az idő előre haladtával sokan piknikeztek, söröztek, lazára eresztették magukat a szabadban. A felszabadult hangulatot jellemezi, hogy a jelenlévő rendőrök faarccal nézték végig azt a jelenetet is, amikor egy szinte teljesen meztelen lányt egy lónak öltözött srác furikázta körbe a parkban.

Fotó: Virág Tamás

Fotó: Virág Tamás

Magyar szemmel különösen vonzó volt, hogy sem a felvonulást, sem az azt követő bulit nem szigetelték el a város nyüzsgésétől: a belváros forgalma sem bénult meg, néhány rendőr ugyanis komótosan engedte át a villamosokat az időközben fesztivál színhellyé alakult téren. A nálunk szokásos üvöltöző ellentüntetők, kordonhegyek, és rohamrendőrök helyett az egész rendezvény a buliról, az önmegmutatás szabadságáról szólt.

Fotó: Virág Tamás

Fotó: Virág Tamás

Mindez tőlünk ötszáz kilométerre.