Tel Aviv Pride: felvonultak a budapesti melegek

Nemcsak a Közel-Kelet, hanem egész Eurázsia San Francisco-ja címért is jó eséllyel szállhat harcba a zsidó állam legliberálisabb városa. Százezres tömeg, igazi karneválhangulat, változtos programok, lélegzetelállító pasik és tömeges magyar jelenlét jellemezte a 2014-es Tel Aviv Gay Pride-ot.

A néhány órás repülőúttal megközelíthető melegbarát nagyvárosok közül kétség kívül kiemelkedik Tel Aviv. A Magyarország negyedének megfelelő méretű zsidó állam gazdasági fővárosa az elmúlt évtizedben – némi képzavarral élve – meleg Mekkává változott. Egymást érik a tengerparti strandok árnyékában meghúzódó melegkávézók, bárok, klubok, miközben a város lakossága magától értetődő toleranciával kezeli az ölelkező, kézen fogva sétáló homoszexuális párokat. A Pride alkalmából pedig fantasztikus kiállításokon, vásárokon és közösségi programokon vehetett részt a Pink Puli helyszínen tartózkodó stábja.

Nem tiltották ki őket: travishow a színpadon - Fotó: Pink Puli

Nem tiltották ki őket: travishow a színpadon – Fotó: Pink Puli

Nemzetgazdasági mércével is jelentős haszon

A Tel Avivban tapasztalható toleranciának azonban a társadalmi elfogadáson túlmenően, jól értelmezhető, további okai is vannak. A meleg turizmusban egyre inkább vezető célpontként számon tartott Tel Avivba éves szinten százezer meleg látogató érkezik. Az izraeli turisztikai minisztérium adatai szerint a Tel Aviv-i Pride-ra 30 000 külföldi volt kíváncsi idén, ami lapunk legóvatosabb becslései alapján is minimum 4,5-5 milliárd forintos bevételt jelent a városnak. Ennek akár még a többszöröse is elképzelhető, tekintve, hogy egy igen tudatos és kiugróan magas vásárlóerővel rendelkező fogyasztói szegmensről van szó. Nem véletlen, hogy a Pride a városvezetés hivatalos támogatását is élvezi: több ezer szivárványszínű zászlóval lobogózták fel a belső kerületeket és parti sétányokat is.

Feldíszítették az egész várost - Fotó: Pink Puli

Feldíszítették az egész várost – Fotó: Pink Puli

Némi üröm az örömben, hogya helyi ortodox vallásos zsidók versenysportként űzték a zászlók eltüntetését. Éjszakánként ugyanis tiltakozásul egy szorgos csoportjuk igyekezett lelopkodni a kihelyezett zászlókat, amit a város minden másnap pótolni kényszerült, darabonként mintegy 4000 forintnyi költségen.

Hogy Izrael mennyire jelentős célállomássá vált idén, mi sem jelzi jobban, minthogy a Pride hetére több tucatnyi magyar meleg utazott Tel Avivba. A Grindrre és Romeóra belépve számos Budapestről ismert fazont láthattuk viszont, a legnépszerűbb melegbárokban szintén lépten-nyomon magyar turistákba botlottunk.

130 000 résztvevő a Tel Aviv Pride-on - Fotó: Pink Puli

130 000 résztvevő a Tel Aviv Pride-on – Fotó: Pink Puli

Felértékelődő politikai szerep

A gazdasági és társadalmi hasznon túl, a jobbközép izraeli kormányzat a Pride jótékony hatásának politikai vonatkozásait is felismerte. Az izraeli államot rendszeresen elmarasztaló európai és tengerentúli kormányok megjegyzéseivel szemben az LMBT közösség jogainak és elfogadottságának bemutatása mindinkább ütős érv a politikai vezetés kezében. A kritikus államok meleg polgárai ugyanis gyakran a töredékét sem élvezhetik az Izraelben tapasztalható toleranciának. Így az LMBT közösség politikai szerepe is jócskán felértékelődött az utóbbi években – noha az izraeli társadalom sem mentes a melegházassággal és az azonos neműek örökbefogadásával kapcsolatos vitáktól.

Meleg strand - Fotó: Pink Puli

Forró hangulat a parton is – Fotó: Pink Puli

Mindeközben egy másik érdekes tendencia is kirajzolódni látszik: Budapest egyre kedveltebbé válik az utazni vágyó izraeliek körében. Bízunk benne, hogyTel Avivhoz hasonlóan hamarosan a magyar főváros is a tolerancia és elfogadás ünnepeiről lesz híres.

Kommentáld írásainkat a facebookon!